Wist je dit al?

Als ik een huis gekocht heb, en mijn oude huis verkocht, kunnen dan de overdrachten op dezelfde dag plaatsvinden?

Het is afhankelijk van de omstandigheden of dat zomaar kan. In de eerste plaats kan een punt van aandacht zijn dat nogal eens geld dat vrij komt uit de verkoop, nodig is om de aankoop te betalen. In Nederland weet je in principe pas zeker dat een huisoverdracht vlekkeloos verlopen is, één of meer dagen ná het tekenen van de overdrachtsakte (akte van levering) bij de notaris. In die tijd weet je dus ook niet helemaal zeker of dat geld uit de verkoop van je oude huis, wel echt voor de aankoop ter beschikking komt.

In de tweede plaats kan het zijn dat je niet al je spullen in één keer van de oude naar de nieuwe woning kunt verplaatsen op de dag dat de overdrachten plaatsvinden. Het komt voor dat tussen verkopers en kopers af wordt gesproken dat een verkoper nog even een aantal dagen ná de overdracht in zijn oude huis mag blijven wonen. Als de koper dat huis met hypotheekgeld betaalt, heb je dan wel te maken met een bank die meestal niet zo blij wordt van zo'n afspraak, en daar niet aan mee wil werken. Er bestaat altijd enig risico dat blijkt dat de verkoper om wat voor reden dan ook, niet wil ontruimen.

Ook al zijn risico's die hier spelen klein. De rechtspraak over gevallen die zich in de praktijk voordoen, laat zien dat er toch bij uitzondering wel eens iets mis gaat. Een huis kopen is geen kleinigheid, en niemand wil met een probleem blijven zitten, zoals hier achter weg kan blijken te komen. Daarom is het veiliger om de beide overdrachten niet op dezelfde dag te plannen. Als je dat toch wilt doen, of moet doen, ga dan op tijd met je notaris na wat er moet gebeuren om die overdracht op dezelfde dag, veilig te kunnen doen. Houd er wel rekening mee, dat daar extra kosten aan verbonden kunnen zijn. Meer weten?

Terug