Actueel

Geen Akte van Verdeling? Zo mis kan het lopen!

Geen Akte van Verdeling? Zo mis kan het lopen!

Als je als partners samen een woning op naam hebt, en je gaat uit elkaar, dienen afspraken over die woning te worden gemaakt. Soms wordt besloten om de gezamenlijke eigen woning te verkopen, maar vaak ook is het de bedoeling dat één van de beide (voormalige) partners alleen in de woning blijft wonen. Oók als afspraken over de woning tussen de (voormalige) partners zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, of bij het beëindigen van een samenleving tussen samenwoners, in een in verband met die beëindiging opgesteld afspraken document, zul je naar de notaris moeten.

Om een woning op naam te zetten van degene die in het huis blijft wonen, moet namelijk een Akte van Verdeling worden getekend. In zo’n Akte van Verdeling draagt de ene (voormalige) partner diens aandeel in de woning over aan de andere (voormalige) partner. Ook worden in de Akte van Verdeling afspraken gemaakt over de bepalingen waaronder de verdeling van de woning plaatsvindt.

Hoe zit het bijvoorbeeld met schade aan de woning als gevolg van de aardbevingen die zich in de provincie Groningen voordoen? Soms weet je niet van het bestaan van zulke schade omdat die verstopt zit achter een behangetje, maar op het moment dat je de schade ontdekt, wil je toch wel dat deze met succes geclaimd kan worden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)? En hoe zit het met een eventuele vergoeding wegens waardedaling van de woning als gevolg van die aardbevingen (minder waardestijging van de woning dan zou hebben plaatsgevonden als er geen risico op aardbevingen was geweest daaronder begrepen). Bij wie moet zo’n vergoeding eigenlijk terecht komen?

Woningen zijn meestal gefinancierd met een hypothecaire lenin bij een bank. Als een woning na het beëindigen van een relatie aan één van de (voormalige) partners moet worden toegedeeld, moeten ook afspraken worden gemaakt met de bank over die hypothecaire lening. Immers, als vertrekkende partner wil je toch niet het risico lopen dat de bank bij jou aanklopt voor de betaling van de hypotheeklasten als je ex die lasten niet aan de bank blijkt te voldoen? En als achterblijvende partner wil je toch niet dat je huis verkocht wordt op een veiling als blijkt dat je ex een nieuwe lening is aangegaan bij dezelfde bank en diens verplichtingen vanwege rente en aflossing van die nieuwe lening niet nakomt?

Als je als partners uit elkaar gaat is dat vervelend genoeg. Het wordt echter nog vervelender als, soms pas na vele jaren, blijkt dat vergeten is om de woning ook juridisch op naam te zetten van degene die in die woning is blijven wonen. Dan kun je namelijk te maken krijgen met vervelende situaties die je liever had voorkomen. Bijna altijd is dan namelijk de medewerking van de ex-partner nodig, ook als je met die ex al jaren geen contact meer hebt, en ook als die ex op dat moment niet zo’n zin meer heeft om zomaar mee te werken! Voorkomen is altijd beter dan genezen. Laat daarom goed controleren wat er in jouw situatie geldt en laat je goed voorlichten over alles wat bij het beëindigen van een relatie geregeld moet worden. We helpen je graag.

Kijk hier naar de aflevering van Uitstel van Executie RTL4 van 4 april 2022 hoe het mis kan gaan.

Voor meer informatie bel je met Wim Kuipers (0596) 62 68 48 of klik hier en stuur een email-bericht

Terug